מדריך הסכמי גירושין – איך לעשות הסכם יעיל
לאור אחוז הגירושין הגבוה במדינת ישראל, מקפידים זוגות רבים עוד בטרם נישאו, להסדיר את יחסיהם הכספיים באמצעות הסכם ממון.
הסכם שכזה, עשוי להקל על בני הזוג בהליך הגירושין ולמנוע מחלוקות בנושאים שסוכמו מראש. יחד עם זאת, בהגיעם של בני הזוג אל סוף דרכם המשותפת, עולות ומתגלות הסתייגויות לגביי עניינים שנכללו בהסכם הממון או בעניינים חדשים ונוספים שהתגבשו במהלך הנישואין.
כך, הכוונה למנוע מאבק גירושין ארוך ובעייתי אינה מתממשת ובני הזוג מוצאים עצמם מתקוטטים במסגרת בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. בחלק גדול מן המקרים הופכת הפרידה לזירת התגוששות וסחטנות, הגוזלת מהשניים כוחות נפשיים ואמצעים כספיים.
על מנת למנוע את המתואר מעלה ובהתאם למגמה הרווחת כיום לפיה פונים בעלי דין אל הליך גישור או בוררות, גדל מספר הזוגות המסיימים את יחסיהם באמצעות הסכם גירושין, דבר המקצר הליכים ומצמצם באופן ניכר את העלויות הכרוכות בהם.
מהו הסכם גירושין?
הסכם גירושין שנחתם ע"י בני הזוג ואושר בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, הוא חוזה לכל עניין ודבר. ההסכם יכנס לתוקף וימומש לאחר טקס מתן הגט במסגרת בית הדין הרבני, עם זאת, במקרים חריגים רשאי בית הדין / בית המשפט לענייני משפחה להורות על קיום ההסכם עוד בטרם ניתן הגט.
מה כולל הסכם גירושין
נוסח ההסכם
על ההסכם להיכתב בלשון בהירה שאינה מותירה פתח לפרשנות על ידי הצדדים. כל ההסכמות המנויות בהסכם ינוסחו באופן חד משמעי ותכליתי וזאת על מנת למנוע מחלוקות בעתיד.
ההסכם אינו יכול לקבוע עניינים שאינם חוקיים או להתנות על זכויותיהם בדין של בני הזוג. כך גם לעניין היות ההסכם הוגן, כזה שאינו מקפח, עושק ומנצל את מצוקתו של מי מהם. הסכם שינוסח בניגוד לעקרונות דיני החוזים, לא יאושר ע"י ביה"ד או ביהמ"ש לענייני משפחה ומכאן הצורך בסיועו של גורם מקצועי.
תוכן ההסכם
ספק אם סיטואציית הפרידה מאפשרת לבני הזוג לראות את התמונה בכללותה. תוכנו של הסכם גירושין ראוי, יכלול את כל הנושאים הקיימים והעתידיים לבוא, העלולים ליצור מחלוקות ויריבות בין בני הזוג.
רק נקודת מבט חיצונית של מי שאינו מעורב בסכסוך עצמו, תאפשר איסוף וסיכום כל העניינים לגביהם יש להכריע. גם בגירושין קלים יחסית, בהם לא מעורבים צאצאים או נכסים רבים, עלול העדר ייעוץ מקצועי להוביל לסכסוכים עתידיים.
מה שנחזה בהווה כפשוט וקל עשוי להתגלות בהמשך כסבוך ובעייתי. זאת ועוד, למורכבותו של העניין מתווספת העובדה, כי תוכנו של ההסכם וניסוחו מושפעים מנסיבותיו האישיות של כל זוג. נסיבות אלה מעלות שאלות רבות אשר התשובות להן אינן חד משמעיות.
כך לדוגמא חלוקת הרכוש בין הצדדים בהתייחס לנכסים שנרכשו טרם הנישואין ובמהלכם. בנושא זה יש לשים לב כי תרומתו של כל אחד מבני הזוג לצבירת הנכסים, אינה משקפת בהכרח את חלקו.
יש לשים לב לשאלות כגון: האם נכסים שניתנו לאחד מבני הזוג בירושה או במתנה יתחלקו בניהם באופן שווה? כיצד יתחלק הרכוש כאשר אחד מבני הזוג השקיע את כל זמנו ומרצו בביסוס העסק המשפחתי ואילו השני טרח על משק הבית וגידול הילדים? כיצד יחולקו נכסים אשר לרכישתם התקבל סיוע חיצוני מבני המשפחה? ועוד.
מובן, כי חלוקת הרכוש אינה העניין הבעייתי היחיד. הסכם גירושין כולל בין היתר התייחסות משמעותית לעניין משמורת זמני שהות הילדים והסדרי הראייה. על ההסכם להתייחס באופן מפורט ונרחב לכל התנאים הרלוונטיים לעניין זה, מבלי להשמיט דבר. כדאי ורצוי לתת דגש לנושא הילדים שמלווה אותנו שנים רבות ולכן חשוב להכניס בהסכמי גירושין מלל מלא על מנת למנוע טעויות בעתיד .
קיומם של צאצאים משותפים אינו מאפשר ניתוק סופי של בני הזוג זה מזה לאחר פקיעת הנישואין – גידול וחינוך הילדים, הדאגה לרווחתם הנפשית והכלכלית, נותרים נושאים משותפים בין ההורים ועל כן, על ההסכם לגבש תנאים למערכת יחסים ארוכת שנים.
נאמר אם כן, כי לצד יתרונותיו הרבים של הסכם הגירושין, ישנו צורך אמיתי בגיבוש הסכם חוקי ומקצועי. לכן, יש לפנות אל עו"ד מתחום דיני המשפחה והגירושין להבטחת הסכם ראוי ותכליתי.
החלטתם לתת לנישואין הזדמנות שניה? קראו על הסכם שלום בית משולב בהסכם גירושין.